Maak kennis met… Elizabeth Braam

Elizabeth Braam en familie

Wonen en werken in de Boomgaard en aan het Water in Drenthe

Als je onderdeel uitmaakt van een familie met ruim 700 leden, dan loont het de moeite wanneer deze op de hoogte zijn van je activiteiten. Want als niemand weet wat je doet, kunnen ze ook niet kiezen om bijvoorbeeld hun vakantie bij jou door te brengen. En dat is jammer! Want Elizabeth biedt een vakantiemogelijkheid die familieleden zou kunnen interesseren. Daarom dus deze kennismaking met Elizabeth.

Hoe oud ben je, waar woon je en met wie?
Ik ben 53 jaar en woon in Ruinen met mijn man Joris en onze dochter Pien van 14. Bijna vijftien jaar geleden zijn wij vanuit ons appartementje in Amsterdam naar Drenthe vertrokken. Het drukke leven in de stad hebben wij ingeruild voor een oude boerderij op een groot erf met rust en ruimte en heel veel natuur.

Joris geeft les op een middelbare school in Meppel. Hij ondersteunt het Projectonderwijs op VWO+, en geeft filmles aan vmbo-leerlingen. Daarnaast maakt hij regelmatig (promotie)filmpjes voor de school. Recent bijvoorbeeld van het bezoek van Adriaan van Dis aan zijn school.

Hij vindt filmen leuk (hij is tenslotte al meer dan 40 jaar filmmaker en geluidsman) en is erg goed in het interviewen. Zo heeft hij een aantal jaren geleden mijn ouders geïnterviewd over hun leven. Samen met de interviews van hun kinderen en kleinkinderen heeft hij dit tot een heel waardevol document gemaakt. En ook zijn ex-schoonmoeder heeft hij gefilmd terwijl ze over haar leven vertelt. Ze is inmiddels 93 en vindt het belangrijk dat haar kinderen en kleinkinderen na haar dood toch “direct van haar” kunnen horen en zien wat zij in haar leven zoal heeft meegemaakt.

Als er familieleden zijn die ook zo’n document willen hebben, dan kunnen ze contact met ons opnemen. Zo krijg je “de film van je leven”.

Joris en jij hebben de film gemaakt over 250 jaar Familiefonds Hurgronje. Hoe was dat?
Door het maken van die film hebben we leuke contacten opgebouwd met onder andere de toenmalige administrateuren, waardoor we ons nog meer betrokken voelen. Met een aantal van hen hebben we sindsdien nog steeds contact. Zo was Edzard Gelderman al eens een week bij ons in het vakantiehuisje en Titia en haar man Arie hebben al een paar keer met hun caravan in onze boomgaard aan het water gekampeerd.
Ook Digna en haar man Ernst zijn een keer een weekeinde bij ons geweest.

Tijdens het maken van de film spraken we ook met Matthijs Snouck Hurgronje over het manuscript van de reis van Isaac en Paul Hurgronje. Gefascineerd door het verhaal hebben we in de zomer van 2018, met het reisverslag van de Reislustige Zeeuwse regenten in de hand, een deel van die reis uit 1769 naar Engeland na gereisd. Nog altijd staat op ons verlanglijstje deze reis ooit af te maken. Familieleden die meer over onze avonturen tijdens deze reis willen weten, of misschien zelf die reis eens willen gaan maken, mogen natuurlijk contact opnemen.

Hoe lang ben je al lid van het familiefonds?
Sinds m’n 21ste. Toen ben ik ook een paar keer met de Jonge Honden mee geweest. Mijn zoon Adriaan is nu 22 en studeert in Delft. Hij is net lid geworden van het Familiefonds. Hij is ook lid van het studentencorps en heeft daar verre neven en nichten ontdekt die eveneens van beide lid zijn. Dat is toch wel heel erg leuk en best bijzonder!

Wat doe je voor de kost?
Op ons erf van 2 ha hebben we een vakantiehuisje dat we het hele jaar door verhuren. Het huisje hebben we kunnen bouwen met behulp van een lening van het Familiefonds. Het huisje heeft een eigen oprit en kijkt uit over de Ruiner Aa en het beschermd natuurgebiedje waar ’s zomers de bruine koeien grazen.

Daarnaast verhuren we een pipowagen die op een prachtige plek aan de vijver staat. De pipowagen is van een bevriende kunstenares. Zij kwam ooit hier logeren en zocht een mooie en rustige plek voor haar wagen. Daar hadden wij plek voor en sindsdien staat de wagen hier. Als zij er niet is, kunnen wij de pipowagen voor de verhuur gebruiken. In de zomermaanden is de wagen de gehele maand te huur.

Verder hebben we ’s zomers een ingerichte bungalowtent in de boomgaard aan het water staan. Sinds kort met eigen zwembad! De tent is geschikt voor 4 personen, maar het bijplaatsten van een extra tentje is ook mogelijk. De boomgaard is een heerlijke plek en alleen bestemd voor de gasten van de bungalowtent. Het is een heel relaxte plek: kampvuurtje maken, zwemmen in de Ruiner Aa of gewoon lekker luieren met uitzicht over de landerijen. Het is luxe kamperen in alle rust.

Ik houd me hoofdzakelijk bezig met alles wat met de verhuur te maken heeft. Daarnaast heb ik ook nog voor 2 dagen in de week een administratieve baan bij de overheid. Dankzij corona kunnen we eindelijk thuiswerken en dat is goed te combineren met de werkzaamheden voor de verhuur.

En hoe breng je je vrije tijd door?
In de tuin! Of paardrijden met Pien of een vriendin. We hebben sinds de eerste lockdown twee pony’s, eentje die we kunnen rijden en een ouwetje als gezelschap. Ik onderneem veel met onze dochter en help haar regelmatig met haar schoolwerk. Ook vind ik het leuk om nieuwe mensen te ontmoeten, dus de verhuur hier op het terrein past daar heel goed in. Soms blijft het contact met de gasten, ook nadat ze zijn vertrokken, en dat is hartstikke leuk. Een aantal vaste gasten komt elk jaar terug en verder heb ik er een aantal vrienden aan overgehouden.

We kunnen echter niet alles zelf doen en dus hebben we hulp. Sinds een jaar of 7 heeft Magda (ik vond haar op het prikbord in de supermarkt) hier een biologisch-dynamische moestuin. Zij onderhoudt deze groentetuin en wij krijgen regelmatig groenten en fruit van haar. En dan is er ook nog buurman Paul die al jaren elke donderdagochtend komt helpen met de tuinklussen; de wat grotere klussen die je liever niet alleen doet. En Monique, zij huurde vorig jaar het huisje en is nu onze vaste oppas als wij er een paar dagen niet zijn. Ook komt zij mij regelmatig helpen met alle werkzaamheden die hier gedaan moeten worden, van werken in de tuin tot schilderen, timmeren, poetsen, grasmaaien et cetera, en ze is dol op paardrijden.

Wat ik wat minder leuk vind en waar ik ook niet zo goed in ben, is in het promoten van mijn accommodaties op een website of Instagrampagina. Daarom staan het huisje en de pipowagen op Natuurhuisje.nl en op airbnb waar ook de ingerichte bungalowtent op staat (en het huisje en de pipowagen)

Hoe ben je de coronatijd doorgekomen?
De coronaperiode was qua verhuur een goede tijd. We boden contactloos verblijven aan en veel mensen hebben hier hun toevlucht gezocht. Ze konden immers niet naar het buitenland met vakantie en ook een hotel behoorde niet tot de mogelijkheden. Dus een verblijf in het mooie Drenthe was voor heel veel mensen een uitkomst. Lekker weg in eigen land.

Nu de maatregelen worden losgelaten, zie je dat veel mensen een buitenlandse vakantie boeken. Ergens wel begrijpelijk, maar laten we niet vergeten dat we hier, en zeker in Drenthe, ook veel te bieden hebben! Even helemaal weg van alles en je opladen in de prachtige natuur van Drenthe en genieten van de stilte kan een mens goed doen!

Hoe ziet je optimale lekker-mezelf-zijn-dag eruit?
Naar buiten en in de tuin aan het werk! Samen wandelen met Joris en hond Pip, ritje te paard met Pien of een vriendin. Daarbij een zonnetje, leuke gasten die het naar hun zin hebben bij ons en de dag kan niet meer stuk. Of het moet 10 graden vriezen; in dat geval ga ik lekker schaatsen 🙂

!!! Speciale aanbieding voor leden van het Familiefonds Hurgronje !!!

Voor familieleden die rechtstreeks bij mij een accommodatie reserveren, heb ik een leuke aanbieding. U kunt kiezen voor een korting van 10% op de overnachtingskosten OF een heerlijk ontbijt op de eerste ochtend na aankomst.
EN we vinden het gezellig als de familieleden een avond met ons mee eten (dit is overigens niet verplicht).

Voor meer informatie over de mogelijkheden en reserveringen kunt u bellen met Elizabeth Braam 06-21531216.

2 gedachten aan “Maak kennis met… Elizabeth Braam”

 1. Hi Karen,

  En prima interview….Ik KAN dat weten als full time prof journalist! Google mijn naam maar eens, ha,ha.
  Eén fikse misser: Ik ontdek NERGENS in je verhaal in welk dorp de boerderij staat….Kom op! Wij hebben het juist over promotie van Elisabeth + Joris’ prachtige project. Ik wil meteen boeken, maar waar moet ik met de trein naar toe reizen? Vanuit Rotterdam? Ik ga Elisabeth meteen bellen!
  GA DOOR MET SCHRIJVEN!!! Een prachtig vak….
  Hartelijks, Joris sr. (1945) 06-188 496 44

  1. Dag Joris,

   Dank je wel voor je compliment 🙂

   Voor wat je opmerking betreft: als antwoord op de eerste vraag aan Elizabeth staat in de tweede alinea te lezen dat ze in Ruinen wonen… Dichtstbijzijnde treinstations zijn Meppel en Hoogeveen, allebei op zo’n 15 km. Maar ik neem aan dat je dat inmiddels weet, nadat je met Elizabeth gesproken hebt 😉

   Fijne dagen daar in Ruinen!

   Groetjes,
   Karen

Geef een reactie