Film Bloedlijnen

14 maart 2025

Op zaterdag 29 maart 2025, om 17:15 uur, vertoont Movies that Matter in Den Haag de film BLOEDLIJNEN.

De film heeft in september een mooie start beleefd bij Film by the Sea in Vlissingen. Sindsdien heeft de film enkele keren gedraaid bij Cinema Middelburg. Verder is hij twee keer uitgezonden op de Surinaamse televisie (ABC TV en Apinti TV). De reacties waren zeer goed. Mensen worden geraakt door de film. Ook mensen die zeggen eigenlijk niet veel met het onderwerp op te hebben zijn erdoor aan het denken gezet. Dat is natuurlijk heel fijn om te horen.

Het slavernijmuseum in oprichting en het Zeeuws Kenniscentrum Slavernij in oprichting zijn geïnteresseerd in BLOEDLIJNEN en de serie DE NAZATEN. Een Engelse vertaling en ondertiteling van de film zijn inmiddels gerealiseerd.

Citaat van moviesthatmatter.nl:

Hoe ga je om met een lugubere familiegeschiedenis? Lange tijd werd deze vraag door zowel nazaten van tot slaaf gemaakten als nazaten van slaveneigenaren vakkundig weggestopt. Maar in Bloedlijnen wordt het stilzwijgen doorbroken. In een gelaagd en persoonlijk documentaireportret onderzoeken zes families hoe de sporen van slavernij nog altijd zichtbaar zijn – in archieven, in familieverhalen en in de ongelijkheden van vandaag.

In Zeeland duiken verschillende families in het verleden van hun voorouders, met behulp van het NiNsee-archief en andere historische bronnen. Waar nazaten van slaveneigenaren vaak gedetailleerde stambomen en bezitsdocumenten vinden, stuiten nazaten van tot slaaf gemaakten op een pijnlijke realiteit: hun voorouders staan vaak slechts vermeld als nummers, zonder namen of persoonlijke geschiedenis. Dit gemis wordt ervaren als een ontbrekend deel van hun identiteit.

Bloedlijnen laat zien hoe verschillend families omgaan met de erfenis van slavernij. Sommige nazaten van slaveneigenaren worstelen zichtbaar met de verantwoordelijkheid die hun familiegeschiedenis met zich meebrengt; excuses maken blijkt niet voor iedereen vanzelfsprekend. Ondertussen vertellen nazaten van tot slaaf gemaakten hoe het slavernijverleden nog steeds doorwerkt in hun levens, niet als een afgesloten hoofdstuk, maar als een realiteit die zichtbaar is in economische ongelijkheid, racisme en een voortdurende zoektocht naar erkenning.

De film eindigt met een reeks ontmoetingen tussen de verschillende families – soms ongemakkelijk, maar uiteindelijk openhartig en ontwapenend. Bloedlijnen is een belangrijke bijdrage aan de dialoog over ons koloniale verleden en laat zien dat het gesprek over slavernij niet alleen een kwestie is voor instellingen als NiNsee of Black Archives, maar ook binnen witte gemeenschappen gevoerd moet worden. Een krachtige en urgente film over de impact van geschiedenis, en de vraag hoe we samen een eerlijker toekomst kunnen bouwen.

Een film van Fifi Visser en André van der Hout.

Deze film kwam mede dankzij een financiële bijdrage van het Familiefonds Hurgronje tot stand.

Share your thoughts
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}