In 2022 verhuisden Gino Anthonisse en Janne van Gilst vanuit Den Haag naar Kamperland om het familiebedrijf Catharina Maria Hof over te nemen. De kunstenaars hebben het ambitieuze plan om dit gemengde boerenbedrijf om te vormen tot een boerderij 2.0. Het uitgangspunt en de drijfveer is om hun achtergronden in kunst en educatie een leidende rol te geven in de toekomst van de boerderij. De boerderij biedt veel ruimte: ruimte om te recreëren, ruimte om te creëren, ruimte om te experimenteren, ruimte om te ontspannen en ruimte voor natuur.
Het bedrijf is continu in ontwikkeling en heeft, door het langzaam afschalen van de landbouw, ruimte gemaakt voor zorg, recreatie en inmiddels ook voor creativiteit. Een voormalige landbouwschuur is nu een multi-inzetbare ruimte waar tentoonstellingen worden georganiseerd, kunstenaars aan de slag kunnen, en waar kennis over maakprocessen binnen de kunsten wordt gedeeld door middel van workshops.
De boerderij is gevestigd in de Onrustpolder, een polder grenzend aan het Veerse Meer en de Noordzee, te midden van uitgestrekte landbouwvelden en omgeven door grote vakantieparken. Terugkerende onderwerpen van gesprek zijn de rol van landbouw in o.a. voedselvoorziening en de impact op de natuur, de al dan niet bestaande kloof tussen boer en burger, de rol van toerisme op het eiland en haar effect op de natuur, de bijkomende kustbebouwing en achterblijvende afvalstromen. In al deze onrust vormt de boerderij met haar rust en ruimte het idyllische oog van een onzichtbare, doch aanwezige storm.
Afgelopen zomer werd als locatie aangesloten bij de kunstroute op Noord-Beveland: Kunstspoor. Door aan te sluiten bij deze reeds bestaande en bekende route heeft men op een laagdrempelige manier kunnen experimenteren met het creëren van tentoonstellingen, en werd de dialoog aangegaan met de Kunstspoor bezoekers over de tentoonstelling en de plek. In totaal hebben 1300 mensen de boerderij bezocht!
Er waren kunstenaars uitgenodigd die zich bezighouden met thema’s die betrekking hebben op de lokatie en directe omgeving:
- Gijsje Heemskerk (wandelkunstenaar in wording) heeft een wandelroute vormgeven.
- Textielkunstenaar Nadie Borggreve heeft wandtapijten getoond met bloemrijke voorstellingen gemaakt van zelf gesponnen en geverfde schapenwol.
- Janne van Gilst heeft haar laatste project ‘een Suikerbietensage’ getoond waarin ze ingaat op de suikerbiet als cultureel erfgoed van Noord-Beveland, ook wel Peeland(suikerbietenland) genoemd.
- Lou-Lou van Staaveren, een fotografe afkomstig van een familie bloemenboeren was ook van de partij. Voor Van Staaveren lijken tuinieren en fotografie verrassend veel op elkaar: zowel tuinman als fotograaf bewegen zich langs een schaal van controle, met observatie aan de ene kant en interventie aan de andere kant.
- Kevin Bauer heeft een verzonken parkeerplaats geïnstalleerd in de weide naast de schuur. Een prachtig poëtisch beeld met een scherp randje en kritische blik naar de toekomst.
Op Google Drive treft u foto’s aan van de expositie
Deze expositie werd mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van het Familiefonds Hurgronje.
0 comments