De Nederlands Hervormde kerk van Ellewoutsdijk stamt uit de 15e eeuw. In de Tweede Wereldoorlog, tijdens de slag om de Schelde, werd zij grondig verwoest. In 1950 is de kerk herbouwd op de oude fundamenten.
Na een fusie van de Nederlands Hervormde gemeente met de naburige gemeente Driewegen kwam het gebouw leeg te staan. In het jaar 2000 kocht Stichting ‘t Kerkje van Ellesdiek de kerk voor een symbolisch bedrag, onder toezegging het gebouw voor het dorp te bewaren. Hiermee werd tevens de publieke functie voor het dorp veiliggesteld. Vanaf het jaar 2000 organiseert de stichting activiteiten in het kerkgebouw.
Orgel
Na de herbouw van de kerk heeft één van Nederlands beste orgelbouwers, fa. Gebr. Van Vulpen, in 1953 een nieuw kerkorgel geplaatst. Sinds het jaar 2000 is Stichting ‘t Kerkje van Ellesdiek verantwoordelijk voor dit fraai klinkend erfgoed. Begin 2023, bij een uitgebreide inspectie door fa. Gebr. Van Vulpen, bleek dat een grondige restauratie noodzakelijk was. Daarop is aan fa. Nijsse en Zn uit Oud-Sabbinge, die de afgelopen 20 jaar het reguliere onderhoud verzorgde, een rapportage inclusief offerte gevraagd.
Hieruit kwam het volgende naar voren:
- De orgelkast was verzakt en van verschillende panelen en deuren was de lijmverbinding verweerd.
- De balg lekte lucht en moest worden gerestaureerd.
- Een 8-tal frontpijpen vertoonde metaalmoeheid; een gespecialiseerd bedrijf moest deze pijpen restaureren.
- Ten slotte was een onderhouds- en schoonmaakbeurt nodig en moest het orgel gestemd worden.
Hoewel Stichting ’t Kerkje van Ellesdiek niet gebonden is aan een bepaald kerkgenootschap of signatuur neemt het orgel een belangrijke plaats in. Het is niet enkel beeldbepalend in de kerk, maar haar tonen kleuren nog regelmatig de sfeer in ’t Kerkje.
Het Van Vulpen Orgel wordt bespeeld bij bijeenkomsten levensbeschouwing en bij een aantal culturele activiteiten. Daarnaast heeft ’t Kerkje van Ellesdiek een publieke functie en is daarmee beschikbaar voor o.a. uitvaarten en huwelijksvoltrekkingen. Ook bij die gelegenheden is een goed functionerend orgel van grote waarde.
Resultaat
Met financiële bijdragen van het Cultuurfonds, het Familiefonds Hurgronje, Stichting Zabawas en Rabo Clubsupport is het gelukt het orgel te herstellen. ’t Kerkje van Ellesdiek kan weer jaren vooruit met een kwalitatief goed orgel. Het stelt de stichting in staat om haar activiteiten op cultureel en levensbeschouwelijk gebied op een goede manier in te vullen. Tevens is het belangrijk voor dorp en omgeving dat ’t Kerkje van Ellesdiek nu en in de toekomst beschikt over een goed bespeelbaar kerkorgel, cultureel erfgoed waardig.
Zondag 13 oktober j.l. is het orgel voor het eerst weer bespeeld. Marcel van Westen, verbonden als vaste organist aan de Sankt Severin in het Duitse Aachen, heeft met een feestelijk orgelconcert dit heuglijke feit opgeluisterd.
0 comments