De in 1996 opgerichte Leo Smit Stichting zet zich in voor de muziek van Nederlandse componisten die tijdens de Tweede Wereldoorlog vervolgd werden. Veel van deze componisten waren joods, een aantal van hen overleefde de oorlog niet. Vervolgens werd hun muziek vergeten.
Om dit thema onder de aandacht te brengen heeft de Leo Smit Stichting een expositie ingericht onder de titel ‘Componisten in Oorlogstijd’. Deze expositie reist door het land en is nog tot 3 november 2023 te zien in de Nieuwe Kerk in Middelburg.
Dit deel van de Nederlandse muziekgeschiedenis is maar weinig verteld. Op acht lange dubbelzijdig bedrukte panelen worden 20 componisten voorgesteld via de volgende thema’s: koren en orkesten, muziekscholen, film en theater, Concertgebouw, onderduik, kampen, na de oorlog. De bezoeker maakt kennis met deze – bijna – vergeten componisten door verhalen en brieven te lezen, foto’s en manuscripten te bekijken en naar de muziek te luisteren. Dat brengt de componisten (waarvan er acht de oorlog niet overleefden) en hun werk dichterbij.
Op de panelen zit een QR code, waardoor de muziek direct te beluisteren is op een smartphone.
Voor dit project is een samenwerking tot stand gebracht tussen verschillende (Middelburgse) organisaties: ZB Bibliotheek van Zeeland, Etty Hillesumhuis, Muziekschool Zeeland en de Nieuwe Kerk. Door het Etty Hillesumhuis wordt een project voor scholen georganiseerd rondom de tentoonstelling. Leerlingen van Muziekschool Zeeland spelen tijdens de opening en/of de bijeenkomst in ZB Bibliotheek van Zeeland stukken uit het repertoire van de componisten.
Het Familiefonds Hurgronje heeft, op verzoek van familieleden Barbara en Hugo Schorer en betrokken bij de expositie, een financiële bijdrage geleverd aan de totstandkoming daarvan.
0 comments