In het kader van de viering en herdenking 80 jaar Bevrijding organiseert Stichting Valreep, theater van en uit Zeeland, in samenwerking met Stichting Oorlogsjaren in Vlissingen, het theaterproject “Kiezen of delen”. Het bestaat uit twee voorstellingen die voor een deel uitgevoerd worden in het ‘vrije’ circuit, voor volwassenen. Daarnaast zullen beide producties, wellicht enigszins aangepast, aangeboden worden aan het voortgezet onderwijs in Zeeland. De voorstellingen zullen per klas, in het klaslokaal, binnen een lesuur, worden uitgevoerd voor leerlingen bovenbouw. Na de voorstelling volgt een nagesprek.
De Erfenis
Ook nu nog, en die Tweede Wereldoorlog ligt ondertussen toch al zo’n 80 jaar achter ons, kruipen die 5 bezettingsjaren gevraagd en ongevraagd ons leven binnen. De vaders en moeders uit die tijd zijn op een enkeling na overleden, maar hun kinderen en kleinkinderen leven nog. Ook zij die indertijd aan de donkere kant terechtkwamen omdat hun ouders dat besloten hadden.
Ja, ook ouders uit Vlissingen.
Bij die kinderen was zeker geen sprake van schuld. Wel van leed. Onvoorstelbaar veel leed. Niet voor iedereen was er na de oorlog sprake van bevrijding.
De Erfenis wordt uitgevoerd door 3 acteurs: een journalist krijgt de opdracht een artikel te schrijven over een belangwekkend persoon uit Vlissingen. In haar onderzoek stuit ze ook op de zoon van de schoenmaker uit de Walstraat, een man die zich in de Tweede Wereldoorlog in de gemeente Ede ontpopt tot NSB-burgemeester van de meest fanatieke soort. Belangrijker voor het verhaal nog is de kennismaking met de schoondochter van deze burgervader. Deze jonge vrouw is zelf dochter van een NSB-aanhanger (werkzaam bij het beruchte politie-opleidingsbataljon Schalkhaar) en min of meer gedwongen om ‘in hetzelfde nest’ te trouwen. De keuze die haar (schoon)ouders gemaakt hebben, heeft haar leven genadeloos ongelukkig en tragisch gemaakt, vandaar De Erfenis.
De personages in het toneelspel zijn gebaseerd op bestaande personen: Theodorus Van Dierendonck en zijn schoondochter Marjolijn Daams.
Spel: Wilma Selen, Anneke Goedhart, Leonard van den Berge
Duur: 55 minuten
Het Verweer
Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog wordt Hendrik Wouter Van Tijen benoemd tot directeur van de Koninklijke Maatschappij De Schelde in Vlissingen. Hij staat niet te springen om die positie, maar weigeren is geen optie.
De Duitsers hebben werk voor De Schelde. Alle werknemers zijn afhankelijk van deze scheepswerf, maar in feite geldt dat voor heel Walcheren: kleine bedrijven, middenstanders; bijna iedereen zit aan De Schelde vast.
Van Tijen koos voor werk. Een keuze ingegeven vanuit de zorg voor zijn personeel, maar ook vanuit zijn persoonlijk leven. Na de oorlog wordt hij veroordeeld.
In Het Verweer spreekt de directeur zich uit.
Spel: Mels Hoogenboom
Duur: 50 minuten
Het Familiefonds Hurgronje heeft een financiële bijdrage geleverd aan de totstandkoming van dit project.
0 comments