Filmplan “Kruis in de duinen”

Kruis in de duinen

In de nieuwsbrief van augustus maakten we reeds melding van dit project van de Zeeuwse Documentaire Stichting:

“De Zeeuwse Documentaire Stichting heeft bij het Familiefonds een verzoek ingediend om het filmplan ‘Kruis in de duinen’ financieel te ondersteunen. De Stichting heeft tot doel het maken van documentaires in en over Zeeland. Omdat de Stichting bekend staat om zijn gedegen onderzoek, wat resulteert in geweldige documentaires, hebben de Administrateuren inmiddels besloten vanuit het Familiefonds een financiële bijdrage toe te zeggen.

Het filmplan ‘Kruis in de duinen’ heeft betrekking op een betonnen kruis dat op een duintop staat in de Walcherse duinen bij Valkenisse. Dit kruis herinnert aan de fusillade van een zestal mensen: drie Belgische verzetsstrijders en drie Zeeuwen, dat hier werd omgebracht door de Duitse overheerser.

Het kruis is in erbarmelijke staat en een aantal vrijwilligers, waaronder mbo-leerlingen, wil ter vervanging een nieuw kruis maken. De Zeeuwse Documentaire Stichting wil deze unieke samenwerking van initiatiefnemers, historici, Belgische betrokkenen, inwoners en leerlingen van de betreffende school in beeld brengen, en tegelijkertijd de geschiedenis achter deze herinneringsplaats onder de aandacht brengen van een breed publiek.

Benieuwd naar de documentaire? Bekijk dan hier de teaser. Daarnaast heeft de Stichting voor de documentaire ook een website gemaakt.”

Vorige maand ontvingen we het volgende bericht van de Stichting dat we graag met u delen:

Zoals jullie misschien al hebben gezien via onze website https://www.kruisvalkenisse.nl of via onze socials zijn we druk aan de slag met het maken van de documentaire. We hebben nog twee draaidagen in België op de planning staan en dan kan er een laatste hand aan de montage worden gelegd.

28 december om 20:00 uur kun je de documentaire thuis op de bank bekijken. Wij sturen een link naar jullie op en via die link kunnen jullie de documentaire bekijken. De documentaire blijft een paar dagen online staan en op 30 december is de première voor het publiek op Omroep Zeeland.

De filmposter is al uit! Bekijk hem hier. En we hebben de afgelopen tijd veel mooie beelden geschoten. We hebben o.a. gefilmd bij het oude kruis, het nieuwe kruis, in Vlissingen, in Middelburg, In Fort Rammekens en in het Museum in Arnemuiden.

Hou ons in de gaten via: www.kruisvalkenisse.nl, zeeuwsedocumentaire.nl en de Facebook pagina van de Zeeuwse Documentaire Stichting en mis geen updates.

Geef een reactie