Maak kennis met… Michiel Oortman Gerlings

Michiel en Suzanne met hond Stach

Hoe oud ben je, waar woon je en met wie?
Ik ben 57 jaar en sinds 26 jaar getrouwd met Suzanne; we hebben 3 studerende kinderen die inmiddels allemaal lid van het familiefonds zijn. Suzanne en ik wonen in Baarn met onze hond, Stach. Het is best bijzonder om met z’n tweetjes te zijn nu de kinderen het nest hebben verlaten. Maar in de weekends is er altijd wel een kind thuis dat voor actie zorgt.

Twee van onze kinderen doen dit studiejaar stages in het buitenland, wat we van een afstandje volgen. We hebben een familiehuis in Zeeland. Mijn broer woont daar en wij gaan er regelmatig naartoe om vakantie te vieren. We verblijven dan in het “tuinmanshuis”.

Hoe lang ben je lid van het familiefonds?
Sinds mijn 21e, dankzij mijn ouders. Die waren allebei lid en hebben elkaar zelfs leren kennen via het fonds! Ze komen uit verschillende staken, maar hadden dus beide stemrecht. Mijn oom Jan Heyse is lang administrateur geweest en ik ben er langzaam maar zeker ingerold.

Hoe lang ben je actief binnen het familiefonds, en in welke functie(s)?
In 2011/2012 werd ik gevraagd voor de Vermogens Advies Commissie. Ik dacht eerst dat dat een vergissing was, want mijn broer met zijn “bankenachtergrond” is meer financieel onderlegd. Het bleek echter geen vergissing, en ik heb geaccepteerd.

In 2017 werd me gevraagd om administrateur te worden. Een en ander kwam vrij onverwacht door het aftreden van Bernhard van Meeteren.

Wat motiveert je om je actief in te zetten voor het fonds?
Het feit dat het fonds überhaupt bestaat moet je koesteren. Niemand van de huidige familieleden heeft zelf ooit iets hoeven doen voor het bezit dat nu door het fonds beheerd wordt. Het is er gewoon.

Als administrateur probeer je iedere aanvraag zo objectief mogelijk te beoordelen. Je bekijkt elke aanvraag van alle kanten om, binnen de regels en in de geest van het fonds, tot een eerlijke beslissing te komen. Geen twee aanvragen zijn gelijk en dat maakt het toepassen van het gelijkheidsbeginsel tot een uitdaging!

Welke memorabele momenten zijn je bijgebleven van je tijd binnen het familiefonds tot nu toe?
Het laatste lustrum was een absoluut hoogtepunt; 250 jaar is niet niks… Zoveel mensen samen die allemaal familie van elkaar zijn. Heel bijzonder.

De familievergadering in januari is een jaarlijks hoogtepunt, vooral vanwege de gezelligheid erna. We gaan proberen om zodra dat weer mogelijk is weer “live” bij elkaar te komen. Te beginnen met de aanstaande familiedag op 9 juli 2022.

Hoe zie jij de toekomst van het familiefonds?
Over 250 jaar bestaat het fonds als alles goed gaat nog steeds. Dat is iets wat bij geen enkele bank in een hokje past. Die hebben hokjes voor maximaal enkele decennia in de toekomst, maar niet voor 250 jaar of zelfs langer.

We beheren als administrateuren tijdelijk iets wat al heel lang bestaat en nog heel lang blijft bestaan. Dat is erg bijzonder, waar zie je dat nog?

Wat is je beroep?
Ik ben al 22 jaar notaris en heb het nog steeds naar m’n zin. Er komt wel steeds meer administratief gedoe omheen. Het hoort erbij maar tegenwoordig word je daarop soms meer beoordeeld dan op de juridische inhoud. Allemaal extra werk dat weinig met de inhoud van het vak te maken heeft.

Wat zijn je hobby’s/interesses?
Ik ben al 15 jaar navigator bij klassieke rally’s [= rally’s met klassieke auto’s]. Ik heb zelf een MG uit 1976, maar als navigator stap je altijd bij anderen in. Ik zit soms dus naast de bestuurder in m’n eigen auto, of in de auto van de bestuurder.

Regelmatig mag ik ook navigeren bij internationale rally’s. Het klinkt wellicht gek, maar 10-12 uur in een auto met de kaart op schoot maakt m’n hoofd leeg.

[Als ik vraag of dat navigeren gebeurt met het bolletje-pijltje-systeem (dat is het enige waarvan ik ooit gehoord heb) vertelt hij me dat er ongeveer 80 kaartlees systemen bestaan, en dat ze die allemaal door elkaar gebruiken. Pffft!]
De Tulpen rally is de oudste Nederlandse rally en staat in mei weer op de agenda. Hij eindigt normaliter bij Huis ter Duin in Noordwijk. Hopelijk gaat dat dit jaar weer door…

Wat is naar jouw mening je beste eigenschap, en wat je slechtste?
Tsjonge, wat moet ik daar nou op antwoorden..? Ik denk dat mijn beste eigenschap mijn gevoel voor rechtvaardigheid is. Als iemand een aanvraag doet bij het familiefonds, dan is dat niet voor niks, je moet met de billen bloot. Als administrateur probeer ik zo goed mogelijk om beide kanten te bekijken, zowel de aanvrager als het fonds te vertegenwoordigen. Is dit eerlijk? Valt het binnen de regels? Iedere aanvraag moet je zeer zorgvuldig afwegen.

[Voor de slechte eigenschap haalt Michiel zijn vrouw Suzanne erbij. Zelf gaat hij even weg zodat we vrijuit kunnen praten. Suzanne vertelt me het volgende:]
Michiel is zeer empathisch, hij kan zich goed inleven in anderen. Hij is integer. Michiel is een hele harde werker. De functie van fungerend administrateur is heel erg intensief; het is echt een tweede baan.

Als slechte eigenschap zou ik zeggen het feit dat hij geen nee kan zeggen als mensen hem persoonlijk om hulp vragen, en dan bedoel ik bij praktische zaken. [Je zou dat natuurlijk ook als een goede eigenschap kunnen beschouwen, maar ik denk dat Suzanne bedoelt dat het nog wel eens ten koste van hemzelf en zijn gezin gaat.]

Hoe ziet je ultieme lekker-mezelf-zijn – dag eruit?
Ik vind het heerlijk om in Zeeland in ons huisje te zijn. Dat is voor mij de ultieme ontspanning. Walcheren, fietsen, een beetje rommelen in de tuin. Een strand- of boswandeling maken met de hond… heerlijk!

Wil je verder nog iets kwijt?
Ik vind het leuk dat er nu wat gebeurt in het familiefonds. Goed initiatief deze interviews!

Geef een reactie