Stadstekenaars Middelburg

logo Stadstekenaars Middelburg

Middelburg heeft een primeur: sinds eind januari is de stad maar liefst twee stadstekenaars rijk.

Twee jury’s van de Stichting Teeken Akademie Middelburg hebben zich uitgesproken. In de categorie stadstekenaar-liefhebber (16 inzendingen) is Christien van Driel gekozen, en in de categorie stadstekenaar-beroepskunstenaar (15 inzendingen) viel de keuze op Boris Peeters.

De verkozen stadstekenaars gaan een jaar lang Middelburg op eigen wijze verbeelden volgens hun ingeleverde plannen. Op de website en via social media zal regelmatig verslag worden gedaan van de vorderingen.

Stadstekenklas

Behalve deze twee stadstekenaars zijn er tevens twee “stadstekenklassen” benoemd: vwo/tto klas 2 van CSW Van de Perre, de klas van docent Lianne Scheers en groep 6 van juf Marjan Rouw van basisschool het Talent. Zij volgen lessen, gemodelleerd naar het tekenonderwijs anno 1800: eerst naar prent, dan naar pleister en afsluitend naar model. Het project loopt tot de zomervakantie 2022.

Stichting Teeken Akademie

Op 11 november 1778 werd, op de zolder van de Middelburgse Waag het Teeken Collegie geopend.
Saillant detail: op de Naamlijst Intekenaren 1778 voor het Teeken Collegie worden als honoraire leden van de stad Middelburg twee voorouders van de familie Boddaert genoemd.
Vanaf 1787 ging het Teeken Collegie verder onder de naam Teeken Akademie. De Akademie verzorgde tekenonderwijs zoals dat destijds gebruikelijk was.

Als thema stond de mens centraal, want die werd gezien als het meest complexe levende wezen om te tekenen en daardoor de meeste oplettendheid vroeg. Promotie naar een hogere klasse geschiedde pas als de vaardigheden voldoende onder de knie waren.

Op 7 mei 1979 werd de Stichting Teeken Akademie opgericht. Hierin zijn sindsdien alle activiteiten van de vroegere Teeken Akademie ondergebracht. Doel van de stichting is het bevorderen van de teken-, schilder- en bouwkunde in de provincie Zeeland, onder meer door de belangstelling van de voortbrengselen van deze kunsten te stimuleren.

Voor meer informatie: zie de website van de Stichting Teeken Akademie.

Het Familiefonds Hurgronje heeft een financiële bijdrage geleverd aan de totstandkoming van het project Stadstekenaars Middelburg.

Eén gedachte over “Stadstekenaars Middelburg”

Geef een reactie