Permanente verlichting vlaggenmasten Uncle Beach

22 maart 2022

Uncle Beach in Vlissingen vormt het hart van de herdenking van onze bevrijding. Het strandje bij de Oranjemolen kreeg die codenaam van onze bevrijders, die met veel moed en onder barre omstandigheden en zware beschietingen op 1 november 1944 overstaken vanuit Breskens. Twee dagen later, na het veroveren van het hoofdkwartier (voormalig hotel Britannia), gaf de bezetter zich over. Sinds 1952 staat er een monument om de 69 mensen die sneuvelden tijdens deze bevrijding te gedenken.

Bij het monument op Uncle Beach staan 4 vlaggenmasten opgesteld, te weten voor Canada, Groot Brittannië, Frankrijk en Nederland. Op 22 december 1980 is de zogenaamde vlaginstructie vastgesteld. Deze schrijft voor dat een vlag niet in het donker buiten hangt, uit respect voor de vlag. Het is echter wel toegestaan om de vlag ’s nachts te laten hangen indien deze van twee kanten verlicht wordt. De Stichting Oorlogsjaren in Vlissingen heeft het initiatief genomen om permanente verlichting te plaatsen bij de 4 masten, zodat de vlaggen dag en nacht kunnen blijven hangen.

Uncle Beach verlichting

Op 25 februari 2022 is de verlichting onthuld tijdens een korte ceremonie. Er is een korte video-impressie (4:21) van te zien op Youtube.

Vanwege de familiale connectie die het Familiefonds Hurgronje heeft met zowel Canada als Engeland, hebben de Administrateuren besloten de verlichting bij de Canadese en Engelse vlag te sponsoren.

Share your thoughts
    1. In plaats van de Canadese vlag zou het op deze landings-locatie logischer zijn, de Schotse vlag te hangen. Het waren de Royal Scotch, die hier op 1 november 1944 geland zijn. Het waren commando’s die eigenlijk opgeleid waren om in bergland schap te opereren. Zij waren eerder ook al ingezet in Normandie, maar hebben de landing en de operatie daarna op Walcheren als zwaarder ervaren. Zelf ben ik ook door ze bevrijd. Een andere dukw die daar ook bij betrokken was voer 10 minuten daarna bij Ter Hooge op een mijn, waardoor vrijwel al mijn bevrijders daarbij omkwamen. In Westkapelle landden in dezelfde tijd vanuit Oostende Britse Mariniers en via de Sloedam. de Canadezen
      HJ (Hans) van Doorn

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}