Voorstelling “De Muziekkoning” voor Tholense basisschool

De Muziekkoning

Op 10 februari jl. ontving het Familiefonds Hurgronje een noodkreet. Het Zeeuws Orkest, u ongetwijfeld bekend van de jaarlijkse bijdragen van het Familiefonds aan het reguliere programma, heeft in 2021 een muziekproductie voor kinderen in het basisonderwijs ontwikkeld, genaamd “De Muziekkoning”. De voorstelling is bedoeld om jonge kinderen op speelse wijze kennis te laten maken met klassieke muziek en muziekinstrumenten.

Gezien het succes van de productie wil men doorgaan met het verzorgen van voorstellingen. Zo staat er een bijzonder concert gepland: op 2 juni a.s. zal het Zeeuws Orkest de voorstelling opvoeren in de Kerk van Tholen voor leerlingen van de Eben Haezerschool. Dit is in zoverre bijzonder dat de Eben Haezerschool een school op reformatorische grondslag is. En dat betekent dat voorstellingen van welke aard dan ook uiterst ongewoon en zeldzaam zijn.

Het feit dat de school open bleek te staan voor deze podiumkunst voorstelling leidt tot extra vreugde bij de orkestleden. Echter, er bleek een gat in de begroting te bestaan dat niet door de Eben Haezerschool kan worden overbrugd. En dus is het Familiefonds Hurgronje bijgesprongen. Zodat op 2 juni a.s. 233 kinderen kunnen genieten van deze bijzondere voorstelling.

De Muziekkoning

Het verhaal gaat over de Muziekkoning die last heeft van stemmingswisselingen. Muziek is voor hem onmisbaar. Hij zingt met zijn Lakei, maar dat is niet genoeg. Samen vinden zij een geheimzinnige kist waar een sleutel op zit. Uit die kist blijkt muziek te komen. Hier begint een spannend verhaal waarin ook de kinderen zelf actief mee doen om antwoorden te vinden op de muziekvragen die de Koning moet oplossen.

De 24 professionele musici uit het symfonieorkest leren de kinderen muziekklanken onderscheiden en 17 verschillende instrumenten benoemen die in deze productie bespeeld worden. De Koning vraagt de kinderen ook hem te helpen met dirigeren.

De uitvoerenden zijn de musici van Het Zeeuws Orkest met tien strijkers, gitaar en basgitaar, hobo, hoorn, tuba, fagot, saxofoon, klarinet, dwarsfluit, trompet, trombone, slagwerk en piano. Daarbij zijn de dirigent, de Koning en de Lakei de hoofdrolspelers.

Als afsluiting volgt de “Instrumentenparade”, waar kinderen zelf een instrument kunnen uitproberen. Een feest voor de kinderen en een aanmoediging zelf muziek te gaan maken.

In dit artikel een kleine impressie van een voorstelling die eerder plaatsvond in theater de Mythe in Goes.

Het Zeeuws Orkest

Geef een antwoord