Stichting De Rijckere-orgel 1776

4 mei 2022

In de 18e eeuw bouwden de Vlaamse gebroeders Petrus Josephus en Johannes de Rijckere diverse orgels. Twee daarvan bestaan vandaag de dag nog altijd: een drieklaviers-orgel dat in 1779 werd gebouwd voor de Oostkerk te Middelburg en daar nog altijd staat, en een kleiner orgel dat in 1776 werd gebouwd voor de Hervormde Kerk te Axel. Dit betreft een uniek instrument: het enige eenklaviers orgel van deze bouwers, dat vrijwel compleet bewaard gebleven is, en enig in zijn soort.

In 1924 verhuisde dit orgel naar de Hervormde Kerk te Beek (Limburg). Aangezien deze kerk gaat sluiten kwam het orgel ca. 3 jaar geleden te koop te staan. Daarop namen drie orgelliefhebbers uit Zeeland het initiatief om het orgel terug te halen naar de provincie. Gerard Boot, André Poortvliet en Bram de Wolf richtten een stichting op, schreven een projectplan, en gingen de boer op om fondsen te werven.

De stichting heeft de unieke kans om beide nog bewaard gebleven De Rijckere-orgels letterlijk op loopafstand van elkaar in Middelburg te situeren met beide handen aangegrepen. Het De Rijckere-orgel 1776 zal in de St. Augustinuskerk (voormalige Lutherse Kerk uit 1742) worden geplaatst, waar zich ook al een ander waardevol historisch orgel bevindt (Duyschot-Müller 1707/1754). Dit biedt unieke mogelijkheden voor masterclasses, concerten en excursies, met als doel het bijzondere karakter van de instrumenten van deze Vlaamse orgelbouwers voor een breed publiek te ontsluiten.

De doelstelling van de Stichting De Rijckere-orgel 1776 is als volgt geformuleerd:

“Het culturele erfgoed van de Vlaamse orgelbouwfamilie De Rijckere ontsluiten voor een breed publiek, door:
(a) het monumentale De Rijckere orgel uit Beek aan te kopen en te plaatsen in de St. Augustinuskerk te Middelburg;
(b) kennis omtrent de orgelbouwfamilie De Rijckere en haar orgels te verdiepen en te delen met het publiek;
(c) het organiseren van concerten, masterclasses en orgelexcursies zodat orgelstudenten en orgelliefhebbers kennis kunnen maken met dit specifieke Vlaamse orgeltype.”

Inmiddels is het orgel officieel in het bezit van de stichting en is er een keuze gemaakt voor een orgelbouwer die het instrument zal gaan overplaatsen van Beek naar Middelburg, en het tevens zal restaureren, namelijk Verschueren Orgelbouw bv te Ittervoort.

Op de website van de stichting is meer informatie te vinden over dit project, inclusief een activiteitenagenda en geluidsfragmenten van het orgel in Beek. Het Familiefonds Hurgronje heeft dit project ondersteund met een financiële bijdrage.

Share your thoughts
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}