‘t Hof Ravestein, meer dan een tuin

21 april 2021

Eind 1998 kochten we ’t Hof Ravestein, een boerderij midden op Walcheren. Een stenen boerenwoning, een vervallen wagenhuis en een grote traditionele schuur.

In de eerste zomer kwam de oude eigenaar langs met een foto van een kaart uit rond 1770. Een mooie bedrijfskaart uit die periode, met een nauwkeurige opgave van de wat hoger gelegen zaailanden en weilanden. Verder wordt o.a. een voordreef, een vierkant eiland, een gebied met hoge bomen, een boomgaard, een speelhof, en een boerenwoning met erve vermeld.

Toen we Ravestein kochten was alle grond tot aan het huis in gebruik als bouwland.

Het is gelukt om, via de toen spelende ruilverkaveling, de kern van de oude buitenplaats te verwerven, 3,2 hectare. Het geheel is inmiddels opgenomen op de archeologische waardenkaart. Een aantal van de “oude” elementen zoals afgebeeld op de kaart is door ons weer teruggebracht waaronder de waterpartijen, de gracht en lanen met bomen rondom het eiland, de hoge bomen (eiken, opgezet met wilgen). Dichter bij het huis en de schuur hebben we een tuin aangelegd.

Het werk is ondersteund door de Stichting Landschapsverzorging Zeeland, door de archeologenwerkgemeenschap en door tal van anderen. De bewoningshistorie is uitgeplozen tot begin 16e eeuw. Over het hele project is een aantal jaren geleden een boekje verschenen, Ravestein, boerderij, buitenplaats, door Tiny Polderman. De tuin is opgenomen in de Open Tuinen gids van de Nederlandse Tuinenstichting en een aantal dagen per jaar open.

Twee jaar geleden hebben we aan Jaap de Bussy, familielid én professioneel fotograaf, gevraagd om foto’s te komen maken. De bedoeling was: een mooie, kunstzinnige impressie maken van wat er is bereikt. Dat is gebeurd, via een groot aantal bezoeken, ’s zomers, ’s winters, met regen, met storm, met sneeuw. Het resultaat is een prachtig fotoboek aan het worden – het gaat dezer dagen naar de drukker.

Jaap komt uit een Amsterdamse drukkerij – uitgeverij familie en is heel gevoelig voor vormgeving, kwaliteit en alles wat er komt kijken bij een werkelijk mooi verzorgde uitgave. Dat was ook de reden om te proberen wat subsidie te verwerven, want bij een bescheiden oplage zijn de vaste kosten natuurlijk relatief hoog.

Foto boek 't Hof Ravestein

Tot slot: we zijn blij dat de CdK van Zeeland, Han Polman, een enthousiast voorwoord voor dit fotoboek heeft geschreven. Corona Volente is er een kleinschalige presentatie van bij De Drukkery in Middelburg op 19 mei – zo niet dan op een latere datum. De titel van het boek is ’t Hof Ravestein- meer dan een tuin, ISBN 9 789464 028287.

Meer informatie is te vinden op de website van de Tuinen Stichting en fotograaf Jaap de Bussy.

Willemien en Henk van Montfrans
’t Hof Ravestein, Grijpskerke

Share your thoughts
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}