“Apollo e Dafne” door barokensemble Consort of Voices

Apollo e Dafne

Op 18 augustus 2023 was Consort of Voices terug in de Grote Kerk Veere. Met Apollo e Dafne van G.F Händel bracht het ensemble onder leiding van dirigent Korneel Bernolet een ode aan de kunsten. Vocale solisten waren Heleen Goeminne (sopraan) & Kris Belligh (bas). Bijzonder was de samenwerking met beeldend kunstenaar Renée Herleef. Zij creërde tijdens het concert beeldend werk op drie canvassen, startend bij de eerste noot en eindigend bij de laatste van de muziek. Het publiek volgde het volledige creatieproces van A tot Z.

Het artistieke resultaat was een dialoog tussen klassieke muziek en beeldende kunst, waarbij het publiek live betrokken werd. Tijdens de live performance stond beeldend kunstenares Renée Herleef als het ware als een derde soliste op het podium.

Apollo e Dafne

Apollo e Dafne is een verhaal uit de metamorfosen van Ovidius. Dit tijdloze verhaal sluit verrassend goed aan bij onze snel veranderende maatschappij met als belangrijkste thema’s verlangen en transformatie.

Gian Lorenzo Bernini (1598-1680) maakte in 1625 in opdracht van kardinaal Scipione het wereldberoemde beeldhouwwerk Apollo e Dafne dat in Galleria Borghese in Rome te vinden is. Ook andere kunstenaars lieten en laten zich inspireren door dit eeuwenoude verhaal. Georg Friedrich Händel (1685-1759) zette het verhaal in 1710 op muziek in de vorm van een uitgebreide wereldlijke cantate (een soort mini-opera) voor twee vocale solisten (sopraan en bas) en barokorkest.

Consort of Voices

Het ensemble is sinds 2010 actief met een thuisbasis in Middelburg. Het is het enige barokensemble in Zeeland dat muziek maakt volgens de principes van de historisch geïnformeerde uitvoeringspraktijk. Dit houdt in dat het ensemble de muziek zoveel mogelijk benadert vanuit bronnen zoals autografen en facsimile’s, onderzoek doet naar speelwijzen en speelt op historische instrumenten of kopieën daarvan. Zo bouwt het ensemble voort op gedachtegoed van de grote pioniers uit de tweede helft van de 20e eeuw zoals Gustav Leonhardt, Nicolaus Harnoncourt en Frans Brüggen. Musici waarmee Nederland een belangrijke internationale reputatie opbouwde op het gebied van barokmuziek.

Website Consort of Voices

Het Familiefonds Hurgronje heeft een financiële bijdrage geleverd aan de totstandkoming van dit concert.

Geef een reactie