Historische publicatie Lancaster crash

Historische publicatie Lancaster crash

Op 20 maart 1945 stortte er een Lancaster bommenwerper neer net buiten de dorpskern van Nieuwdorp. Op 27 oktober jl. presenteerde Hans van Dam, vrijwilliger bij het Bevrijdingsmuseum Zeeland, er een boek over, getiteld “PB667; Mijn onderzoek naar een Lancastercrash en de evolutie van Bomber Command”.

Het boek vormt de afronding van zijn zoektocht naar de oorzaak en achtergronden van de crash. Het boek is geschreven volgens een gelaagd model. De auteur neemt de lezer mee op zijn zoektocht naar de vlucht en de bemanningsleden. Hij beschrijft de geschiedenis van RAF Bomber Command en zoomt verder in op technieken die tijdens de strategische luchtoorlog zijn ingezet. Hij vertelt iets over het leven van de bemanningsleden en beschrijft de fatale vlucht aan de hand van documenten, interviews en brieven van getuigen. Het boek is op deze manier naast een historisch document ook een naslagwerk.

Het boek omvat 116 pagina’s en is in een hardcover editie uitgevoerd. Een Engelse editie verschijnt eind maart 2024. Mede dankzij een bijdrage van het Familiefonds Hurgronje ligt de verkoopprijs van beide edities onder de 20 euro. Alle opbrengsten van het boek worden gebruikt voor het onderhoud aan het in 2013 onthulde monument voor de PB667 aan de Baconstraat in Nieuwdorp.

Het boek is uitsluitend te koop in het Bevrijdingsmuseum Zeeland in Nieuwdorp.

Monument PB667
Het monument voor de PB667 aan de Baconstraat in Nieuwdorp

Geef een reactie