Museum Scheldewerf behouden!

Museum Scheldewerf

Sinds 2009 bevindt Museum Scheldewerf zich in een villa naast de oude Machinefabriek op het voormalige scheepswerf terrein van KMS de Schelde in Vlissingen. In 1918 is de villa gebouwd als Verbandkamer. De eerste bedrijfsgeneeskundige dienst van Nederland was hierin gevestigd. Verschillende voorwerpen in de voormalige behandelruimte getuigen nog van die tijd.

Begin jaren zestig verhuisde de bedrijfskundige dienst naar nieuwbouw aan de overkant van de straat. Daarna heeft de villa nog tot 1997 dienst gedaan als kantoor voor de ondernemingsraad en vakbonden. In de zomer van 2009 zag de Stichting Scheepsbouwgeschiedenis Vlissingen het levenslicht. De Gemeente Vlissingen stelde de Verbandkamer beschikbaar (bruikleen) voor de vestiging van het museum dat door de stichting wordt onderhouden.

Het museum toont de imposante, meer dan 100-jarige geschiedenis van scheepswerf De Schelde aan de hand van voorwerpen, documentatie en mediapresentaties. Naast de vaste collectie biedt het jaarlijks wisselende exposities en lezingen. Voor de leerlingen van het basis- en voortgezet onderwijs worden interessante excursies georganiseerd.

De vrijwilligers van de stichting verzorgen groepsrondleidingen in het Museum en de directe omgeving, soms gecombineerd met de Zonnetrein, museumschip De Mercuur en Panorama Walcheren. Museum Scheldewerf is tevens fietscafé, een belangrijke voorziening voor toeristen.

In 2021 kwam er een einde aan de bruikleen. De Gemeente Vlissingen wilde het gebouw verkopen aan de Stichting voor een bedrag van 100.000 euro. Na een intensieve periode van fondsenwerving is op 1 januari 2022 het gebouw eigendom geworden van de stichting. Daarmee is het museum behouden voor de toekomst.

Het Familiefonds Hurgronje heeft een financiële bijdrage geleverd voor de aankoop van het gebouw.

Geef een antwoord