Nesko staat sterk!

Nederlands Studenten Kamerorkest

Het Nederlands Studenten Kamerorkest (Nesko) is een projectorkest en staat onder leiding van een professionele dirigent. Het wordt ieder jaar opnieuw samengesteld uit zo’n 40 ambitieuze studenten van Nederlandse universiteiten en hogescholen die naast hun studie op hoog niveau muziek maken. Het orkest studeert in één week een uitdagend programma in, waarna het vier maatschappelijk georiënteerde lunchconcerten en zeven concerten op bekende concertlocaties in heel Nederland geeft.

Kracht

Het thema van dit jaar was Kracht, vandaar de titel “Nesko staat sterk”. 2022 was extra bijzonder, omdat er voor het eerst een werk van een vrouwelijke componist op het programma stond, namelijk de eerste symfonie van Louise Farrenc.

Met dit programma hadden we als doel de invloed van vrouwen in de klassieke muziek onderstrepen. Dit hebben we vooral beoogd met de eerste symfonie van Louise Farrenc, nog nooit eerder uitgevoerd door een Nederlands studentenorkest. Daarnaast vonden we het heel belangrijk dat het Nesko ook bijzondere werken speelt, zoals de Serenade van Vaughan Williams. Dit stuk kwam immers in 2012 pas weer boven water. Ook de individuele kracht die ieder persoon bij zich draagt, stond dit project centraal. Bij dit thema “kracht” past goed de woeste Hebriden ouverture van Mendelssohn. Ook bij de opdrachtcompositie van Tafreshi kwam deze kracht naar voren: het gaat over de worsteling van de vrouw in de (Iraanse) samenleving. Dit stuk is gebaseerd op een gedicht van Farough Farrokhzad, een Iraanse vrijheidsstrijdster. Door culturen te verbinden probeerden we diversiteit en gelijkwaardigheid in het programma aan te brengen.

– citaat uit het jaarverslag

Concerten in Middelburg

Op donderdag 28 april werd een lunchconcert verzorgd in de Penitentiaire Inrichting Torentijd in Middelburg, om klassieke muziek te brengen naar mensen die daar minder makkelijk mee in aanraking komen. Dit concert is wederzijds erg goed bevallen. De leden vonden het een unieke ervaring en een groot deel van de gedetineerden leek echt enthousiast te zijn over de muziek.

‘s Avonds werd er een concert gegeven in de Burgerzaal in het stadhuis. Een prachtige zaal met veel historie en een fijne akoestiek. Onder leiding van dirigent Stijn Berkouwer werd het volgende programma ten gehore gebracht:

  1. Die Hebriden Ouverture van Felix Mendelssohn
  2. Lead, Kindly Light van Henriëtte Bosmans met sopraan Elizaveta Agrafenina
  3. Serenade in A mineur van Ralph Vaughan Williams
  4. Through windows of desire van Ramin Amin Tafreshi met sopraan Elizaveta Agrafenina
  5. Symfonie nr. 1 in C mineur van Louise Farrenc

Klik hier om de website van het Nesko te bezoeken.

Het Familiefonds Hurgronje heeft een financiële bijdrage geleverd aan de totstandkoming van deze concerten.

Geef een reactie