Het langste schilderij ter wereld

27 juli 2022

De in Praag wonende en werkende Nederlandse schilder Roel van der Linden was, zoals de meesten van ons, de Covid-maatregelen meer dan zat. Dus toen het weer mocht bedacht hij een groots project om elkaar te ontmoeten en mensen met elkaar te verbinden: maak het langste schilderij ooit.

Beeldend kunstenaar en teamlid van ruimteCAESUUR Hans Overvliet bedacht een specifieke vorm: schilder samen met honderden Zeeuwse schoolkinderen, 12 kunstenaars en vele helpende handen de bijdrage aan het langste schilderij.

De kinderen werden gevonden op 8 scholen in Zeeland. Het doek van ruim 125 meter lang en 1,6 meter hoog werd door de kinderen met veel passie beschilderd. Het betrof een mengeling van Nederlandse en buitenlandse kinderen; vluchtelingen uit vele landen om ons heen. Het werd een mooie activiteit om de creativiteit de vrije hand te geven.

Inmiddels is het schilderij in Tsjechië waar het wordt voortgezet. Langzaam maar zeker zal het doek groeien en wellicht in de toekomst de 400 meter (het huidige record in het Guinness Book of Records) overtreffen. Maar dat is niet het belangrijkste. “Mijn ultieme doel is anderen inspireren. De lengte van het doek is uiteindelijk niet het belangrijkste. In vrijheid samen schilderen en een mooi kunstwerk maken, daar gaat het me om.” Aldus Roel van der Linden.

kinderen schilderen
Copyright foto’s: Bo de Jong

Klik hier voor meer informatie, persoonlijke impressies van de meewerkende kunstenaars en heel veel foto’s en hier voor een korte video.

Dit project werd mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van het Familiefonds Hurgronje.

Share your thoughts
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}