Festival Zeeland Klassiek

Festival Zeeland Klassiek

Van 1 t/m 10 juli 2022 vond, verspreid over de hele provincie, het Festival Zeeland Klassiek plaats. Het thema van dit jaar luidde “De klank van water”. Zoals het water stroomt door de provincie, zo vonden de concerten verspreid in de regio plaats. In de reguliere concertzalen, maar ook op unieke, aan het water gebonden, concertlocaties.

Zo was er de Oestertoer in Yerseke, met een oesterproeverij tijdens een rondvaart, begeleid door bijpassende muziek; De kleine Zeemeerman, een familieconcert in De Mythe in Goes; muziek van Johannes Brahms tijdens het programma Aan het meer van Thun in de Zeeuwse Concertzaal in Middelburg; evenals nog 11 andere voorstellingen met een breed scala aan (inter)nationale musici.

Stichting Kamermuziek Zeeland

Stichting Kamermuziek Zeeland (SKZ) organiseert al sinds 1990 concerten met kamermuziek. Een van de evenementen die SKZ organiseerde was Kamermuziek Festival Middelburg. Festival Zeeland Klassiek is daar de opvolger van. ,,Met de komst van onze zeer enthousiaste artistiek leider Lisa Jacobs een paar jaar terug besloten we uit te breiden, verder de provincie in. Het leek ons een goed idee het festival te koppelen aan Zeeuws cultureel erfgoed. Zo ontstond Festival Zeeland Klassiek.”

Voor wie het nog niet wist: kamermuziek is klassieke muziek voor kleinere ensembles, en dus niet voor orkesten. Alles van soloconcerten tot en met ensembles van vijftien mensen. ,,Het voordeel van een kamermuziekfestival is dat je musici op kleine, bijzondere locaties kunt neerzetten. Zo maak je het voor bezoekers aantrekkelijker; het is niet alleen de muziek maar ook de omgeving. Daarmee willen wij ons een beetje onderscheiden van de gangbare concertjes.” Aldus de voorzitter van SKZ, Sjaak de Blauwe.

Musici uit binnen- en buitenland

Aan het festival werd meegewerkt door een breed scala aan musici uit eigen land en daarbuiten. Toppers als celliste Harriet Krijgh, violiste Lisa Jacobs, alsook de Letse pianiste Lauma Skride, en het koperensemble Belgian Brass vormen slechts een kleine selectie. Voor meer informatie, zie de website van het Festival Zeeland Klassiek.

Het Familiefonds Hurgronje heeft een financiële bijdrage geleverd aan de realisatie van dit festival.

Eindrapportage Festival 2022

Geef een reactie