Museum Terra Maris: nieuwe bebording in de Hortus Zelandiae

Borden landschapstuin Terra Maris Oostkapelle

Eind augustus 2021 ontving het Familiefonds een aanvraag van Museum Terra Maris in Oostkapelle. Het betrof een verzoek om een financiële bijdrage voor het opnieuw “beborden” van de landschapstuin Hortus Zelandiae. Deze tuin van 2,5 hectare toont verschillende Zeeuwse landschapstypen in het klein. Zo is er een stukje duinlandschap te zien en een kreekrestant. Maar ook een insectenmuur en een segment van een zeewerende dijk.

Missie Terra Maris

Informatie geven aan een breed publiek over natuur en landschap van Zeeland, waarbij de relatie met de, internationaal bezien, unieke ontstaansgeschiedenis van het Zeeuwse land, de wisselwerking tussen mens en natuur, een centraal thema is. Draagvlak genereren voor de bescherming van de natuurlijke en cultuurhistorische waarden van het landschap.

Terra Maris probeert haar doel te bereiken door:

  • het inrichten van zowel permanente als wissel exposities;
  • het bijeenbrengen, archiveren, beheren en ontsluiten van collecties die betrekking hebben op natuur en landschap in Zeeland;
  • het inrichten en onderhouden van een landschapstuin;
  • het organiseren van educatieve activiteiten.

Bebording

In de loop der tijd was een wirwar van borden en bordjes geplaatst om tekst en uitleg te geven over hetgeen er in de tuin te zien en te beleven valt. Na 20 jaar waren deze borden duidelijk aan vervanging toe, zowel qua inhoud als materiaal. Het museum besloot van de gelegenheid gebruik te maken om de borden meer geschikt te maken voor alle leeftijden, en met meer interactie.

Terra Maris ontvangt jaarlijks zo’n 40.000 bezoekers, voornamelijk gezinnen: (groot)ouders met kinderen en schoolgroepen. Zelf ontdekken, beleven en ervaren is heel belangrijk zeker ook in onze tuin. Daarom willen wij aanzetten tot onderzoek en zelf ervaren d.m.v. interactieve informatie. Dus niet alleen tekst, maar ook een vlindervoedertafel, een insectenraam (verschillende kleuren – welke kleur trekt de meeste vlinders?), ingegraven buizen waarin glazen potten met objecten (collectie, zoals mol, etc) zitten met een opdracht, etc.

Resultaat

“Recentelijk werden wij uitgenodigd door het Bestuur van Terra Maris voor een rondleiding in de tuinen om de nieuwe informatie borden te komen bekijken. Het Fonds heeft een substantiële bijdrage hiertoe gedaan en het resultaat is geweldig! Er is keihard gewerkt door de vrijwilligers aldaar om een veelzijdig en informatief natuurgebied te ontwikkelen voor jong en oud.

Een echte aanrader voor familieleden die in Zeeland vertoeven en een leuk en interessant dagje uit zoeken!”

Aldus Titia Bosch van Rosenthal

Website Museum Terra Maris

Geef een reactie