Nesko naar de natuur!

Nesko naar de natuur

Van 10 tot en met 23 april 2023 heeft het Nesko (Nederlands Studenten Kamerorkest) wederom een succesvolle tournee uitgevoerd. Het Nesko is een projectorkest dat ieder jaar middels audities opnieuw wordt samengesteld uit studenten van universiteiten en hogescholen uit heel Nederland, die naast hun studie op hoog niveau muziek maken.

Het Nesko is een uniek project; geen enkel ander Nederlands studentenorkest richt zich volledig op het maken van kamermuziek en vervult daarbij ook nog een significante maatschappelijke rol door het verzorgen van namiddagconcerten voor kwetsbare groepen.

In één week tijd wordt een origineel en uitdagend programma ingestudeerd onder leiding van een gerenommeerd dirigent. Vervolgens gaat het orkest op tournee langs een zevental (studenten)steden in Nederland, waaronder Middelburg.

Het thema van Nesko van dit jaar was ‘Nesko naar de natuur!’. In de huidige, drukke tijd, waarin iedereen altijd beschikbaar moet zijn, is het soms heel fijn om even rustig de natuur in te kunnen en je gedachten helemaal op orde te krijgen. Veel componisten hebben de natuur ook gebruikt als inspiratiebron, en daarom willen wij als Nesko dit jaar benadrukken hoe fijn natuur is ter bevordering van creativiteit en ontspanning.

De 59e editie van het Nesko deed op 21 april Middelburg aan met twee concerten: een lunchconcert in de Penitentiaire Inrichting Middelburg en een regulier concert in de Nieuwe Kerk. Op het programma stonden een opdrachtcompositie “Lamenti” van Karmit Fadael (1996), Vioolconcert in A mineur van Antonín Dvořák (1841-1904) en Symfonie nr. 7 in A mineur van Ludwig van Beethoven (1770-1825). Het orkest stond onder de enthousiaste leiding van dirigent Sander Teepen.

De concerten in Middelburg zijn mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van het Familiefonds Hurgronje.

Geef een reactie